Yksinolo

koiruli2Pennun opettaminen yksinoloon lähtee pienistä asioista. Ideana ei ole totuttaa pentua heti kolmen tunnin yksin oloon, mutta koska pentu ei ymmärrä ajankulkua samoin kuin me, ei muutaman minuutin yksinolon jälkeen ole merkitystä sillä kuinka kauan pentu viettää yksin alkeisopetuksen aikana. Kun pentusi tutkii asuntoasi se kuin huomaamattaan kulkee yksinään huoneesta huoneeseen. Voit tuolloin jättää sitä yksin jättämällä se johonkin huoneeseen tai esim. poistumalla vessaan hetkeksi pennun näkymättömiin. Älä tee näistä poistumista numeroa, vaan liiku normaalisti huomioimatta pentua sen kummemmin.

Yksinolon alkeisopetukseen voi käyttää suurta kevythäkkiä. Opeta pentu rauhoittumaan häkkiin ja esim. nukkumaan siinä. Tämä helpottaa monia arkipäivän askareita, kuten siivousta tai tilanteita, joissa koiranpentu on saatava hetkeksi jaloista pyörimästä. Kun huomaat pennun olevan väsynyt, vie se häkkiin ja anna sille sinne vaikkapa koirankeksi tai siankorva, jota se voi narskutella. Älä totuta pentua mökkiin sen ollessa vilkkaimmillaan, vaan toteuta sitä vaivihkaa pennun ollessa nukkumapuuhissa. Sijoita häkki keskeiselle paikalla asuntoa, niin, että pentu voi seurailla puuhiasi ja kuulla äänesi. Kun pentusi torkkuu mökissään, voit itse kulkea ja mennä huoneesta toiseen rauhassa.

Varsinainen yksinolo ei luonnollisesti voi tapahtua häkissä, mutta voit rajata pennulle asunnosta alueen, jossa se viettää aikaa poissaollessasi. Älä opeta pentua olemaan kanssasi 24/7 silloin kun olet kotona, muuten varsinainen yksinolo on sille liian suuri ero. Pentu ei ymmärrä miksi ihmisten ollessa kotona se saa huomiota jatkuvasti, mutta ihmisten poissa ollessa se tuntee itsensä yksinäiseksi. Kun se on tottunut olemaan itsenäinen myös ollessasi kotona, ja tietää sinun olevan jossakin lähellä, varsinainen yksinolo ei enää ole pennusta niin pelottavaa.

Aloita yskinolon opettelu heti pennun tultua kotiin, vaikkapa aivan roskispussin viemisestä. Älä huomioi pentua mennessä äläkä tullessa ja ajoita lähtösi hetkeen, jolloin pentu on keskittynyt johonkin muuhun hommaan. Palattuasi älä nosta pentua syliisi, vaan kävele askareisiisi ja anna vaikkapa pennulle jokin herkku hetkeksi. Kun pentu keskittyy taas johonkin muuhun kuin sinuun ja hetkellinen yksinolo on jo hävinnyt sen mielestä voit mielin ja määrin pusutella sitä voittaaksesi oman ikäväsi.

Mainokset