Yhteiset pelisäännöt

koiruli4Suomessa on eniten koiria maailmassa suhteessa väestön kokoon. Meillä on myös laajin rotukirjo. Siihen nähden miten tiheästi koirat elävät yhteiskunnassamme, meillä on vain vähän yhteisiä pelisääntöjä: kuinka toimia ohitustilanteissa, mitä koiran sallitaan ja ei sallita tehdä. Aikaisemmin 70- ja kahdeksankymmentä luvulla koiran kouluttaminen oli perusasia. Jos omistaja vielä tämän jälkeen halusi lähteä tiiviimmin harrastamaan se oli mahdollista. Tänä päivänä koira otetaan ensisijaisesti harrastuskaveriksi ja vaikka se toimisi hyvin kentällä, se saattaa elää täysin pellossa kotona.  Jokaisen koiran, oli se miten pieni tahansa, tulisi osata muutamia peruskäskyjä. Ihmisetkin aloittavat opintonsa ala-asteelta, eivät yliopistotasolta. Näitä peruskäskyjä ovat mm. ”odota” ja ”tänne”. Jos haluaa vallan prassailla myös ”istu” on aika kiva.

Ajatuksia koiran ulkoilutukseen:

– kaikki koirat eivät automaattisesti pidä pennuista, pentusi voi saada traumoja kohtaamistilanteessa, ÄLÄ OTA RISKIÄ! Kysy ensin saako tervehtiä.

– kilttikin emokoira saattaa puolustaa omaa pentuaan kaikilta vastaantulevilta.

– älä päästä omaa koiraasi pitkässä remmissä kohti toisia koiria, vaikka oma koirasi olisi ystävällinen, se toinen ei välttämättä arvosta iholle tunkevaa vierasta koiraa, vaan kokee tilanteen erittäin uhkaavana. Kysy ensin saako tervehtiä.

– älä anna oman koirasi pysähdellä ja tuijottaa toisia koiria, vaan jatka reippaasti matkaa. Kyseessä ei ole koirallesi leikki. Maahanpainuva koira ”vaanii” vastaantulijaa ja yleensä kun välimatka on pienimmillään hyökkää. Tämä myös lisää vastaantulevien koirien hallintaongelmia kun ne joutuvat etenemään toisen tuijotuksen alla.

-kerää koirasi jätökset, ja huolehdi siitä ettei se tee tarpeitaan toisten pihoille tai merkkaile postilaatikoita tai tienvarteen pysäköidyn auton renkaita

– anna kadulla riittävästi tilaa ohitukseen

– jos koirallasi on flexi, seuraa mitä koirasi siinä tekee! Älä jätä koiraa selkäsi taakse. Se voi käydä pissaamassa sisäpihoille tai jäädä vaikka sivutieltä tulevan auton alle!

– älä anna koirasi kättäytyä huonosti (haukkua, äristä, tuijottaa vastaantulijoita), vaikka se vastaisi kooltaan kahden kilon siikaa. Jos pieni koirasi provosoi isompaa on syytä katsoa peiliin kenen on syy jos jotain tapahtuu. Koira ei ymmärrä koko eroja kuten ihminen.

– vapaana leikkivien kooltaan hyvinkin erikokoisten koirien touhuissa täytyy ottaa huomioon niiden valtavatkin kokoerot. älä anna niiden leikkiä kovin rajuja leikkejä. 40kg painava saksanpaimenkoira saattaa saada vahingossa aikaan pahaa jälkeä pienelle seurakoiralle juostessaan sen yli.

– mikäli pidät koiraasi vapaana, huolehdi siitä että saat sen välittömästi hallintaasi etkä anna sen haahuilla kymmenien metrien päässä.

– jo pienille lapsille pitäisi opettaa miten käyttäydytään koirien seurassa. Vaikka kotona oma koira tykkää lapsista, niin monen vieraan koiran mielestä lapset ovat pelottavia tai vähintään hyvin epäilyttäviä.

– älä anna lapsen juosta kohti vierasta koiraa

– lapselle on opetettava ulkoilutuksen pelisäännöt. Koiran toimista lenkin aikana vastaa aina aikuinen, vaikka remmin päässä olisikin lapsi. Jos sinulla on pienikään epäilys, ettei lapsesi kykene noudattamaan näitä pelisääntöjä, on kaikille osapuolille turvallisempaa, ettei hän tuolloin ulkoiluta koiraa yksin.

Mainokset