Terveiset Suomen Eläinten hyvinvointikeskukselta

Mitä toivoisitte koiran hankintaa pohtivan ottavan huomioon?

 

Oman koiran hankintaan liittyy paljon tunteita. Tunteet saattavat jopa syrjäyttää tietoon ja harkintaan perustuvan päätöksenteon. EHK:n toive on, että koiran hankintaa pohtiva harkitsisi elämäntilannettaan. Onko minulla aikaa koiralle? Joutuuko koira olemaan päivittäin yksin, ja jos joutuu, niin montako tuntia päivässä? Pidänkö liikkumisesta; juoksenko ja kävelenkö mielelläni useita kertoja päivässä säässä kuin säässä? Onko minulla taloudelliset edellytykset pitää koiraa? Koiran ostohinta on pieni kustannus sen elinikäiskustannuksista. Muita kustannuksia ovat esimerkiksi ruoka ja terveydenhoito. Esimerkiksi koiran sairauden hoidosta aiheutuvia kustannuksia ei kela korvaa eli hoito ja mahdolliset lääkkeet voivat yllättää kalleudellaan. Onko minulla lähipiirissäni ihmisiä, jotka voivat hoitaa koiraa omistajan ollessa estynyt? Lapsille on hyvä antaa vastuuta, mutta lapsi ei voi yksin olla vastuussa koirasta. Koirarodun valinta on yksi oleellisista kysymyksistä. Etenkin aktiiviset rodut vaativat hyvin paljon tekemistä sekä omistajan läsnäoloa ja omistautumista aktiivisuuteen koiran kanssa.

Oman koiran hankinnalle on toki vaihtoehtoja. Koirakontakteja voi hakea vaikka naapurustosta tarjoutumalla ulkoiluttamaan tai hoitamaan toisten koiria. Tällainen apu on monelle koiranomistajalle hyvin tervetullutta.

 

Mitä mieltä olette koiran nykytilasta?

 

Koirien määrä on kasvussa, ja varmasti koirien hyvinvointiongelmia ilmenee myös.  Koiran kannalta ikävintä on hoidon laiminlyönti ja pitkät yksinolojaksot. Liikunnan puute ja lihavuus haittaavat myös monia koiria ja altistavat koiria sairauksille.

Rodunjalostuksen äärimmäiset piirteet heikentävät koirien hyvinvointia. Koiran tulisi esimerkiksi voida hengittää normaalisti ja hengityksen tulisi toimia hyvin myös koiran juostessa.

 

Koirien ympärillä on valtavasti liiketoimintaa (ainakin Yhdysvalloissa) ja liiketoiminta lisääntynee myös meillä. Liiketoimintaan voi liittyä myös koirien hyvinvoinnin kannalta arveluttavia seikkoja, kuten hyvinvointia heikentäviä koulutusvälineitä ja -menetelmiä.

Välineitä ja ylellisyystuotteita tärkeämpää on koiran kanssa vietetty aika. Oppimisteoriaan perustuvat, tieteellisin tutkimuksin koetetut, koulutusmenetelmät ovat turvallisia ja tehokkaita sekä tekevät ihmisten ja koirien välisestä yhteiselosta helppoa ja mielekästä.

 

Koiran hankinta arveluttavalta myyjältä voi koitua katastrofiksi. Koiran kotioloista kannattaa varmistua ennen hankintaa eli hankittavan koiran emään ja syntyneeseen pentueeseen olisi hyvä päästä tutustumaan etukäteen. Koiran ostaminen niin sanotusta pentutehtaasta edesauttaa epäeettistä koirien lisäämistoimintaa.

 

Onko teillä terveisiä, joita haluaisitte lähettää eri ammattiryhmille koskien koiraa? Esim. eläinlääkärit, käyttäytymistieteilijät, kasvattajat, ulkomuototuomarit jne.

 

Koirien hyvinvoinnin edistäminen tulisi olla kaikkien ammattiryhmien tavoitteena ja kaikkia sidosryhmiä tarvitaan koirien hyvinvoinnin edistämisessä. Otetaan toisiaan tukevat tieteen tulokset ja hyvät käytännöt toimintatavaksi koirien hyvinvoinnin edistämisessä.

 

Millaisilla keinoilla koiran hyvinvointia voitaisiin mielestänne parantaa? (Ainahan voi parantaa, vaikka katsoisikin tilanteen olevan hyvä)

 

Koiran perustarpeet: liikunta, toisten koirien ja ihmisten seura sekä oikeanlainen ja sopiva määrä ravintoa tulisi taata jokaiselle koiralle. Tieteellisten tutkimusten tulokset oppimisteoriaan perustuvista koirien koulutusmenetelmistä tulisi saada laajasti käyttöön.

 

Mitä muuta sanottavaa edustamallanne taholla voisi olla harrastajille ja tavallisille koiran omistajille?

 

Opiskelkaa koirasta lajina ja oman koiranne erityispiirteitä. Ihmisen ja koiran suhteessa on jotain todella ainutlaatuista. Olkaa läsnä koirillenne ja nauttikaa niiden seurasta!

 

Parhain terveisin,

EHK

Eläinten hyvinvointikeskus

Finnish Centre for Animal Welfare

—-

elaintenhyvinvointikeskus.edublogs.org

 

Mainokset