Sosiaalistaminen

Sosiaalistaminen tarkoittaa pennun totuttamista erilaisten eläinten kanssa elämiseen. Sitä ei pidä sekoittaa siedättämiseen, mitä tarkoitetaan tilanteiden ja paikkojen totuttamisella. Pennun sosiaalistumisen kannalta on erittäin tärkeää, että se saa tutustua myös muihin koiriin heti pienestä pitäen. Ennen kuin pentu on saanut ensimmäiset rokotuksensa kolmen kuukauden ikäisenä tulisi kuitenkin välttää suurempia koiralaumoja ja esimerkiksi puistoja. Lähiympäristöstä löytyy kuitenkin varmasti koiria, jotka tiedät terveiksi ja rokotetuiksi.

Ennen kuin laskee pentunsa tutustumaan vieraaseen koiraan tulee varmistaa, että vastapuolellakin on ystävälliset aikeet. Aivan pientä pentua ei kannata päästää leikkimään sitä huomattavasti isompien kavereiden kanssa, jos leikki yltyy rajuksi painiksi. Siinä voi ystävällisistä aikeista huolimatta sattua vahinko.

Liikkuessaan pennun kanssa kannattaa muistaa, että se toimii ns. “pentulisenssillä”: moni koira hyväksyy pennulta aika rajuakin käytöstä ja pentu oppii toimimaan tietyllä tavalla kohtaamistilanteissa (juoksee vastaan, hyppii toista vasten ja pyrkii nuolemaan suupieliä), mutta jossakin nuoruusiässä tuo lisenssi päättyy ja vastassa voikin olla vanhempaan pentuun hyvinkin eri tavalla suhtautuva koira, joka saattaa ärähtää nuorelle koiralle. Tämä yleensä riittää siihen, että nuori koira muuttuu epävarmaksi koirien kohtaamisessa ja mahdollinen remmirähjäysongelma on valmis.

Pennun ei tarvitse tervehtiä kaikkia vastaantulijoita. Se kannattaa opettaa olemaan huomioimatta vastaantulevia koiria ja tarjota sille vaikkapa katsekontaktiharjoituksia alusta asti kun vieraita koiria tulee kadulla vastaan. Ihmisen tulisi suhtautua tilanteeseen kuitenkin luontevasti, panikoiminen vierasta koiraa tai pennun nostaminen syliin kertovat kaikki pennulle, että jotakin on tilanteessa pahasti vialla. Pentu kannattaa ohjata kauemmas, mikäli sitä ei jostakin syystä saa istumaan ohituksen ajaksi. Näin koira oppii selkeän käyttäytymismallin alusta saakka, eikä se opi tervehtimään vastaantulevia. Emmehän mekään tervehdi kaikkia vastaantulevia ihmisiä?! Vain tuttujamme.

Kannattaa yritätä löytää tuttuja ja hyväkäytöksisiä koiria, joiden kanssa pentu voi mielin määrin juoksennella ja leikkiä. On tärkeää, että se saa kokemuksia ja oppii ymmärtämään myös koirien kieltä, mutta kokemusten tulisi olla mahdollisimman miellyttäviä.

Brasilian terrierin pentu maailman ihmetysten äärellä

Brasilian terrierin pentu maailman ihmetysten äärellä

 

Mainokset