Siedättäminen

Koira ei tunne luonnostaan kaikkia sääntöjämme ja tapojamme. Se ei myöskään synnynnäisesti ymmärrä kaikkea näkemäänsä tai kokemaansa kuten autot, pyörät, rullaluistimet, sukset, kynsien leikkuu, käsittely, niskanahan nostaminen (rokotus), korvien putsaus, hampaiden näyttö, sylissä rimpuilematta oleminen, vieraat ihmiset, lapset, liikenne, bussit, junat, sadekeli, pimeät huoneet, pesukoneen linkous, erilaiset alustat kuten ritilät, sora, kaivonkannet, liukkaat lattiat, kovat äänet, lumi….. Lista on loputon. Koulutuksesta tuttu siedättäminen toimii kaikessa muussakin: jotta koira kykenisi luottavaisin mielin kulkemaan aikuisenakin ihmisten maailmassa, tulisi sen siedättäminen erilaisiin asioihin aloittaa jo pentuna.

Luonnollisestihan koirat eivät käskytä toisiaan. Jos koira lähtee ajamaan takaa jänistä, muut eivät komenna sitä takaisin. Ne joko yhtyvät jahtiin tai ovat välittämättä. Myös koiraemo opettaa pentujaan reagoimalla itse erilaisiin asioihin. Emon käytöksestä pentu oppii onko tilanne pelottava, innostava vai peräti vaarallinen.  Koska koira elää ihmisten maailmassa ei meidän kannata syyttää koiraa johtajuusongelmasta jos se ei ymmärrä totella meitä samantien. Yhteiskunnassamme eläminen vaatii koiralta hirvittävän paljon ja se osaa toimia siinä vasta kun sille opetetaan haluamamme käytösmallit ja tehdään niistä koirallekin kannattavia.

toko8

Tottelematon käytös voi johtua yksinkertaisesti siitä, ettei koiralle ole opetettu miten tilanteessa pitäisi toimia. Monasti koiralaumassa elävä koira käyttää sille tuttuja käytösmalleja myös ihmisten kanssa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että koiramaailman säännöt eivät ole aina samoja kuin ihmisten. Jos esimerkiksi lattialla on luu, se on kenen tahansa omaisuutta. Samoin sohvat ja tuolit ovat kaikille luvallisia makuupaikkoja jos joku ei istu niissä jo valmiiksi. Tästä syystä koiralle on turha suuttua jos se päivän aikana käy petaamassa sängyn tai oleskelee sohvalla. Samoin ihmisiä vasten hyppiminen on koiralle varsin luonnollista käytöstä, se ei välttämättä ymmärrä miksi me emme ole siitä innoissamme.

Koiran siedättäminen asioihin ei käy käden käänteessä ja vaatii useita, joskus satoja toistoja. Meille ihmisille voi olla vaikeaa muistaa, ettei koira osaa luonnostaan edes käskysanoja, vaan nekin tulee sille ensin opettaa. Kun koira ei vielä tiedä miten tulisi käyttäytyä sen annetaan kokeilla ja erehtyä. Vain oikeasta käytöksestä pailkitaan, jolloin koira oppii oivaltaen. Voimme antaa sille ruokaa, huomiota tai sen tavoittelema asia. Esimerkkinä voi olla vaikkapa istuminen ja katsekontakti tai edes rauhoittuminen hetkeksi ennen autosta vapautusta tai ulko-oven avaamista. Taluttimessa vetävä koira taas pääsee eteenpäin silloin  kun se ei vedä. Tämä vaatii ihmiseltä johdonmukaisuutta.

leikki5

Mainokset