Sellainen isäntä, millainen koira?

Muistuttavatko omistajat koiriaan vai koirat omistajiaan? Kansanriveissä sanotaan, että näin on, mutta onko todella? Koiran hankintaa pohtivan on äärimmäisen tärkeää ymmärtää, että pienessäkin koirassa voi olla suuri moottori, joka vaatii paljon työtä ja virtaviivaisen urheilumallin hoito voikin olla kinkkisempää kuin luulisi. Ihmisen tulisikin AINA hankkia koira ensisijaisesti rehellisesti omia kykyjään ja taitojaan peilaten. Samoista asioista kiinnostuneet, fyysisesti ja sosiaalisestikin yhteneväisillä kyvyillä varustetut ihmisetkin tulevat paremmin toimeen keskenään kuin aivan erilaiset. Koska me ihmisinä teemme päätöksen koiran hankkimisesta, tulisi senkin olla aina KOIRALÄHTÖINEN. Energinen koira kärsii jos sen aktiivisuudesta ei pidetä huolta ja toisaalta rauhalliseen itsenäiseen koiraan voi pettyä sellainen ihminen, joka halusikin juoksukaveria metsäteille.

nayt13

Mikä koira minulle?

Koirarotua ei kannata valita pelkän ulkonäön perusteella. Rodunomaisiin luonteenpiirteisiin perehtyminen on vähintään yhtä tärkeää kuin ulkonäön katsominen. Suomessa on yli 200 koirarotua. Erilaiset koirarodut on kehitetty juuri siitä syystä, että ihmiset tarvitsevat erilaisia koiria eri käyttötarkoituksiin. Jokainen koira on hieno, hauska ja viisas omalla tavallaan, mutta ehdoin tahdoin ei kannata ottaa koiraa, joka todennäköisesti ei vastaa sille asetettuja toiveita.

Oma koira paras koira

Tarkoin valitustakin koirasta voi tulla aivan erilainen kuin odotettiin, sillä jokainen koira on yksilö ja jokaisessa rodussa on erilaisia luonteita ja taipumuksia. Paljon riippuu myös siitä, miten onnistut koiran kasvatuksessa.Loppujen lopuksi ratkaisevaa on, millainen suhde sinulla ja koirallasi on. Käytännön hankaluudet ja puutteet jäävät toisarvoisiksi, kun koira tulee rakkaaksi. Olkoonpa turhan lyhytjalkainen köntys tai ohutkarvainen palelija, karkaavainen koheltaja tai flegmaattinen löhöilijä, oma koira on yleensä kuitenkin koirista paras.

Iso vai pieni

Koiran koko vaikuttaa monin tavoin sen kanssa elämiseen. Harrastus- ja seurakoirana pienehkö tai keskikokoinen koira on usein paras valinta. Maastoretkiä harrastavan ei kuitenkaan kannata valita kovin lyhytjalkaista tai kömpelöä koiraa.

Iso koira antaa turvallisuutta ja tekee vaikutuksen pelkällä ulkonäöllään. Mutta pienessä asunnossa iso koira tuppaa olemaan aina tiellä, ja se voi pyyhkäistä sohvapöydän tyhjäksi yhdellä hännän heilautuksella. Iso koira on aina hankalampi pitää mukana paikoissa, joissa on muita ihmisiä. Autossa sille on varattava vähintään yhden ihmisen tila. Pieni koira mahtuu mukaan mihin tahansa, ei herätä liikaa huomiota ihmisissä eivätkä ihmiset pelkää sitä.50—60-kiloisen koiran ruokinta tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin 10-kiloisen. Jos koira joutuu joskus leikkaukseen, ovat eläinlääkärin operaatiot isolle koiralle kalliimpia kuin pienelle. Voi olla hyvä ajatella sitäkin, että ison koiran kakkakasat ovat isoja ja ne on ikävämpi siivota pois kadun varresta; paikalleen jätettynä ne taas ärsyttävät ihmisiä.

leikki15

Kiinnostaako turkinhoito

Jaksatko harjata ja kammata koiraa päivittäin vuodesta toiseen vai haluatko mieluummin käyttää sen ajan muuhun toimintaan koiran kanssa? On paljon rotuja, joiden turkki ei koiran itsensä kannalta vaadi juuri mitään hoitoa — sen sijaan omistaja ehkä mieluummin kerää irtokarvat koirasta suoraan harjaan kuin huoneennurkkien kautta pölynimuriin. Useimmista koirista lähtee runsaasti karvaa ainakin muutaman kuukauden ajan vuodessa. Uroksilla karvanlähtö voi olla jatkuvaa; nartut taas vaihtavat koko turkkinsa yleensä kaksi kertaa vuodessa. Silloin ei mikään harjaaminen estä karvapallojen kerääntymistä seinänvierille ja nurkkiin.

Trimmattavista roduista ei lähde paljon karvaa, jos trimmaus tehdään säännöllisesti. Silloin on kuitenkin varauduttava trimmauskustannuksiin. Villakoirista ei lähde karvaa lainkaan, mutta niiden turkki on muuten suuritöinen ja vaatii päivittäistä harjausta sekä säännöllistä pesua ja leikkaamista.

Monet rodut vaativat vähintään viikoittaista harjaamista takkuuntumisen estämiseksi. Takut aiheuttavat tuskallista ihon kiristystä ja jopa haavoja, joten turkin selvittämistä ei saa laiminlyödä.

Hyvin pitkäkarvaiset koirat ovat kurailmalla varsinaisia ravankantajia, ellei niillä ole sadepukua päällä. Puvun käyttäminen ei ole hienostelua, vaan käytännön välttämättömyys. Toinen vaihtoehto on leikata pitkä karva lyhyeksi, mutta tulos ei usein ole kovin kaunis.

Jos pidät talviulkoilusta, valitse mieluiten sellainen rotu, joka ei säiky pakkasta ja jonka turkkiin lumi ei helposti takerru. Kylmänkestävä turkki ei välttämättä ole pitkä. Pitkällä, hienolla karvalla on paremminkin taipumus kerätä lumipaakkuja. Tärkeintä on, että koiralla on kaksinkertainen turkki eli peitinkarvan lisäksi tiuha pohjavilla — varsinkin, jos aiot pitää sitä ulkona juoksulangassa tai aitauksessa. Paimenkoiraroduilla on yleensä vahva turkki, mutta ne eivät sovellu juoksulangassa saatikka häkissä pidettäväksi, vaan niiden on saatava olla ihmisten mukana tai irrallaan pihalla.

nayt11

Metsästyskoira tahtoo riistan perään

Nuorena useimmat koirat ovat villejä ja vilkkaita, vaikka rotua sanottaisiin muuten rauhalliseksi. Vilkkaiden rotujen pennut ovatkin sitten silkkaa elohopeaa ja vaativat omistajaltaan päivittäin useita tunteja toimintaa ja liikuntaa. Energiaa pursuavat paimen- tai metsästyskoirat voivat olla aikuisenakin kodin täystuhoja ja naapurien kauhuja, ellei omistajalla riitä niille tarpeeksi aikaa ja tarmoa.

Nykyään koirilta vaaditaan yhä voimakkaammin ns. yhteiskuntakelpoisuutta. Vartiointi- ja suojeluvaisto vaihtelevat paljon eri roduilla. Pihapiirin vartijalla ne ovat hyviä ominaisuuksia, mutta taajaman seurakoiralla lähinnä haitta. Suojeluhaluinen ja vieraita kohtaan epäluuloinen koira leimataan helposti vihaiseksi.

Moniin paimenkoirarotuihin taas kuuluu tyypillisesti pidättyväisyys vieraita kohtaan, ja koiraa voidaan sen perusteella äkkiseltään moittia araksi. Paimenkoirat ovat kuitenkin yleensä helposti koulutettavia ja taipuisia luonteeltaan. Kouluttamisesta kiinnostuneiden ei sen sijaan ehkä kannata ottaa alkukantaista pystykorva- tai vartiokoirarotua, sillä ne ovat usein varsin itsetietoisia ja riippumattomia.

Herkkähaukkuisesta koirasta voi tulla todellinen ongelma naapurisovun kannalta. Jos vähänkään epäilet kykyjäsi opettaa koira hillitsemään äänivarojaan, valitse vähähaukkuinen rotu. Mistä tahansa koirasta voi kuitenkin tulla ulisija ja yksinhaukkuja, ellei sitä oikealla tavalla opeteta olemaan välillä yksin.
Kysele eri rotuisten koirien omistajilta, voivatko he pitää koiraansa irti ja millaisissa tilanteissa, niin saat käsityksen eri rotujen taipumuksista lähteä omille retkilleen. Joitakin varsin vahvasti metsäverisiä koiria pidetään yleisesti seurakoirinakin, mutta yleensä niitä ei voi juuri päästää irti. Valitse koirasi mieluummin paimenkoirien tai aitojen seurakoirien joukosta. Totuta se alusta pitäen muihin koiriin, mutta opeta se olemaan välittämättä linnuista ja muista eläimistä. Koira, jolla on vain lievä metsästysvietti jäänteenä rodun menneisyydestä, oppii usein helposti riistavapaaksi.

Katso lisää eri rotujen sisäsyntyisistä käyttäytymismalleista tästä linkistä.
Aikuiset koirat kodinvaihtajina
Jos harkitset koiran hankkimista, myös aikuinen koira voi olla hyvä vaihtoehto. Aikuinen koira sopeutuu yleensä erinomaisesti uuteen kotiin.

Ennen uskottiin, että koira ei voi kiintyä kuin yhteen omistajaan. Kokemukset sadoista kotia vaihtaneista koirista ovat kuitenkin kumonneet vanhan käsityksen. Aikuinen koira on usein sisäsiisti ja se on jo rauhallisempi kuin pentu. Aikuinen kotia vaihtava koira voi olla jopa täysin ”valmis”, niin ettei se vaadi välttämättä mitään koulutusta. Mutta jos koira on elänyt aikaisemman elämänsä ulos kytkettynä väheksyttynä riesana, sen tapakasvatus täytyy ehkä aloittaa aivan alusta. Mutta niin täytyy pennunkin.

koira5

Uutta kotia etsiviä koiria voi kysellä esimerkiksi paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä tai löytökoiria vastaanottavista eläinhoitoloista lähiseuduilta. Jos olet kiinnostunut joistakin tietyistä roduista, ota yhteyttä kyseistä rotua edustaviin rotujärjestöihin. Niiden yhteystiedot saat Suomen Kennelliitosta tai Internetistä Kennelliiton kotisivuilta. Myös omistajat ilmoittelevat itse lehdissä ja Internetin palstoilla uuden kodin tarpeessa olevista koiristaan.

On myös olemassa ihmisiä, jotka ostavat halvalla aikuisia koiria ja myyvät ne eteenpäin. Myydessään he pyytävät niistä korkeampaa hintaa, mutta koiran ensimmäinen omistaja ei tiedä asiasta. Hän voi olla siinä uskossa, että hän on myynyt koiransa eläinrakkaaseen, hyvään kotiin! Koiran seuraavalle ostajalle välittäjä taas voi kertoa sepitettyjä tarinoita koiran historiasta tai vastailla ostajan kysymyksiin vältellen.

Jos koira ei vaikuta kiinnostuneelta väitetystä omistajastaan, ei reagoi nimeensä tai tilanne vaikuttaa muuten epäilyttävältä, älä tee kauppoja. Ei ole harvinaista, että koiria säilytetään huonoissa oloissa ja hoidetaan huonosti tilapäisessä majoituksessaan. Epämääräisten välittäjien toimintaa ei pidä tukea.

Aikuisia koiria tuodaan jonkin verran ulkomailta Suomeen koiravälittäjien myytäviksi. Ostaessasi aikuista koiraa muista pitää mielessäsi samat asiat kuin pentua hankkiessa: tee kaupasta tarkka kirjallinen sopimus.

Ota etukäteen selvää, mitä papereita koiralla pitää olla, kun se on tuotu ulkomailta ja tutki paperit tarkkaan myyjän luona. Älä osta salakuljetettua koiraa! Jos koira vaikuttaa vähänkään huonokuntoiselta, älä tee kauppoja. Helppohoitoisilta vaikuttavat silmä- ja korvatulehduksetkin voivat aiheuttaa loputtoman eläinlääkärikierteen, jos ne ovat jo päässeet kroonistumaan.

Silloin kun aikuisen koiran aikaisemmat vaiheet ja koirasta luopumisen syyt ovat tiedossa, on helpompi varautua uudessa kodissa ehkä ilmaantuviin ongelmiin. Monilla koirilla kodinvaihto sujuu kuitenkin ongelmitta, kun koiralle annetaan mahdollisuus rauhassa sopeutua uuteen kotiin ja ihmisiin.

Jos koiran menneisyys on hämärän peitossa tai sitä on kohdeltu huonosti, se voi käyttäytyä yllättävästi uusissa tilanteissa. Siksi kannattaa miettiä mihin omat taidot ja aika riittävät. Kotia vaihtavista koirista tulee kuitenkin yleensä hienoja ystäviä moniksi vuosiksi, kunhan oikea koti kohtaa oikean koiran.

(LÄHDE: Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto)

Lue myös:

SEY: Älä tuo pimeää koiraa
Tosikertomuksia pimeistä pennuista ja pentutehtailusta
Selvitettäviä asioita koiraa hankittaessa
Varo näitä myyntitaktiikoita
Tuontipennun tausta jää hämäräksi
Lemmikkieläinpassi — mikä se on
Lemmikin ulkomailta tuomisen riskejä