Ruokinta

koiruli3Koiran ruokinnasta löytyy valtavasti tietoa niin internetistä kuin kirjallisuudestakin. Vastuullinen kasvattaja antaa pennun ostajalle ruokintaohjeet mukaan ja niitä kannattaakin noudattaa, sillä kasvattajalla on laajin tietämys rotunsa ja omien koiriensa ruokinnasta. Neuvojia riittää varmasti, mutta kokemus on tässäkin asiassa valttia. Jos jostakin syystä ruoka ei tunnu sopivan koirallesi, ota ensisijaisesti yhteyttä kasvattajaan ja pohtikaa yhdessä mihin toimiin ryhdytään. Kun koirasi on aikuinen ja pahin kasvu on ohi, voit siirtyä syöttämään jotakin muuta merkkiä. Muista myös, että pennun muuttaessa uuteen kotiin on ihan normaalia, että siitä aiheutuvan stressin vuoksi sen maha voi olla muutaman päivän sekaisin. Tuttu ruoka on tärkeää pennun sopeutumisen kannalta, eikä siis sen vaihtaminen ole tarpeen. Huomaa, että jos muutat koirasi ruokintaa neuvottelematta siitä kasvattajan kanssa, on mahdollista, ettei hän korvaa pentuaikana ilmeneviä kasvuhäiriöitä vedoten muutoksiin ruokintaohjeissa.

Koiranruokavalikoima on valtava ja tärkeää on muistaa, että koiran kulutus ja ruuan määrän tarve on aina yksilöllistä. Jopa saman rodun ja pentueen sisällä voi olla suuriakin vaihteluja siinä, miten paljon koiran tulisi ruokaa saada. Siihen vaikuttavat koiran aineenvaihdunta, liikunnan ja muun henkisenkin aktiivisuuden määrä sekä luonnollisesti muiden herkkuja ja mm. treeninamien määrä. Hyvä ruoka ei välttämättä aina ole kallista. Syödessään ruokaa, jonka koira kykenee käyttämään hyvin hyödykseen sen turkki on kiiltävä, se syö pienempiä määriä ja ulosteen määrä on vähäinen ja koostumus normaalia.

Eläinruokakauppojen lisäksi koiranruokia voi ostaa kotiovelle nettikaupoista.

Kuivamuona

Kuivamonalla tarkoitetaan teollisesti valmistettua koiran ruokaa ja se sisältää valmiiksi kaikki vitamiinit ja mm. proteiininlähteet, joita koira tarvitsee. Tästä syystä se onkin koirien perusruoka. Se on helppo säilyttää ja myydään erikokoisissa pakkauksissa. Lisäksi lähes jokaisessa ruokamerkissä on vaihtoehtoja koiran eri elämänvaiheisiin lähtien ravinteikkaasta penturuuasta aina kevyempään senioriruokaan. Yleensä merkeillä on myös rasvaisempi ja proteiinipitoisempi ruoka koirille, jotka viettävät erityisen aktiivista elämää työ- tai harrastuskoirina. Hyvä kuivamuona ei aina ole se kallein merkki ja tärkeää olisikin tutustua tuotteen pakkausselosteeseen. Koska koiralle tärkein energianlähde on eläinproteiini, aivan ensimmäisenä tuoteselosteessa tulisi mainita liha. Monessa ruokamerkissä mainitaan lihana lihajauho, mutta tuolloin on syytä miettiä mitä jauho pitää sisällään esim. kanansiivet, nokat, sian sorkat ja muu teurasjäte. On merkitystä sillä, millaista lihaa ruuassa on käytetty. Aineosat on lueteltu määrän mukaan, joten viljapainotteisia ruokia tulisi välttää. Jos aiot vaihtaa ruokamerkkiä suositellusta, neuvottele asiasta ensin koirasi kasvattajan kanssa.

Barf- bones and raw food

Barf-ruokinnalla tarkoitetaan koiran ruokkimista luonnonmukaisesti. Tämä tarkoittaa lihan, luiden ja kasvisten käyttöä oikeassa suhteessa. Ajatus barfaukseen on lähtenyt siitä, että monilla koirilla esiintyy allergioita ja muita terveyshaittoja, joiden tiedetään johtuvan mm.teollisesti valmistettujen ruokien lisäaineista. Niinpä se ehdottomasti on tutustumisen arvoinen ruokintamuoto – varsinkin jos koirasi kärsii allergisista oireista. Barfaus ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii omistajalta melkoisesti enemmän tietämystä ja näkemystä suhteessa kuivamuonalla ruokkimiseen. Tutustu lisää barfaukseen, vaikkapa tässä linkissä.

koiruli5

Kotiruoka

Koira on kehittynyt jätteensyöjä. Sen ruoansulatusjärjestelmä on muuttunut suden vastaavasta oman kehityshistoriansa aikana. Koira käyttää paremmin hyödykseen viljoja, mutta se ei kuitenkaan pärjää pelkällä leivällä. Katukoiranakin elävä koira syö todennäköisesti vaihdellen eri ruoka-aineita ja iso osa ruokavaliosta koostuu pieneläimistä, kuten hiiristä ja rotista. Jos haluaa syöttää koiransa kotiruoalla, voi hyvä vaihtoehto olla vaikkapa tämä:

Yrjölän puuro;
Suurimot (hirssi, tattari, tumma riisi ja ohra (ohra ei sovi kaikille)) saavat liota ennen paistumista 6-10 tuntia. Puuron voi keittää tai paistaa. Paistaminen on vähemmän työlästä. Uuni säädetään + 180 C asteen lämpöiseksi ja puuroa paistetaan vähintään 2 tuntia. Aito ja alkuperäinen puuron resepti on seuraava:•

1 dl kokonaisia tattarisuurimoita •
1 dl hirssisuurimoita (hersryynejä) •
1 dl riisiä, mieluimmin tummaa •
1 dl ohrasuurimoita (voivat olla myös rikottuja) •
noin 2 litraa vettä •
5 g merisuolaa

Liotusvettä ei kaadeta pois, vaan se jätetään puurovedeksi. Suola lisätään vasta liotuksen jälkeen. Puuroon lisätään valmistuksen jälkeen myös lihaa, kalaa tai lisäelimiä. Kypsä puuro säilyy jääkaapissa noin viikon verran ja pakastettuna varsin kauan. Puuron voi pakastaa annospusseihin ja sitä myydään sellaisenaan myös monissa barf-kaupoissa.

Syötät sitten kuivamuonaa, barfia tai kotiruokaa, koiralle voi antaa omassa ruuan valmistuksessa kerääntyviä ruuantähteitä. Varmista kuitenkin, ettei ruoka ole liian mausteista. Paistetun luut voivat säröillä ruuansulatuskanavassa vaarallisesti ja raa’an järvikalan elimistössä voi olla koiralle haitallisia matoja, joten niiden antamista tulisi myös välttää. Katso lisää koiralle haitallisista aineksista muualta tämän otsikon alta.

Mainokset