Rotukoirat

koiruus3Koirarodulla tarkoitetaan koirien ryhmää, joka on valikoivan jalostuksen avulla saatu luonteeltaan ja ulkonäöltään yhtenäiseksi. Käytännössä tietyn koiratyypin muuttuminen roduksi on määrittelykysymys. Koiria on jalostettu eri käyttötarkoituksiin jo tuhansien vuosien ajan. Alun perin jalostus keskittyi ihmisen kannalta hyödyllisten ominaisuuksien kuten metsästyskyvyn kehittämiseen. Myöhemmin jalostuksella on pyritty kehittämään lähinnä ulkonäköä ja luonnetta, mistä on seurannut joukko toisistaan huomattavasti poikkeavia koirarotuja.

Maailmassa on karkeasti arvioiden noin 400 tunnustettua rotua ja rotumuunnosta, mutta uusia rotuja kehitetään jatkuvasti ja toisaalta osa myös katoaa. Jos rodunjalostus olisi luonnon tehtävä kaikki elinvoimaa ja toimintakykyä haittaavat ominaisuudet katoaisivat. Rodunjalostuksen käyttö sellaisten rotupiirteiden luomiseen, jotka aiheuttavat sairauksia ja normaalia elämää haittaavia vaivoja tulisi eettisistä syistä lopettaa.

FCIn rotuluokittelu:

Tutustu eri rotuihin myös täällä http://www.koirat.com/rodut

Historia

Nykyinen koirarotujen järjestelmällinen valikoima syntyi oikeastaan vasta viktoriaanisella aikakaudella, siis 1800-luvulla. Tuolloin tieteessä oli muutenkin vallalla kaikenlainen luontokunnan luokittelu. Varhaisia esimerkkejä kuitenkin on: vuonna 1486 julkaistussa Boke of St Albans saattaa olla ensimmäisiä koiratyyppien listauksia. Kyseessä on dame Juliana Bernersin tutkielma. Myöhemmin koirarotuja alettiin listata virallisemmillakin tahoilla. De Canibus Britannics julkaistiin vuonna 1570 ja siinä mainittiin jo koirarodut ja niiden ryhmäjaot.

Carl von Linné luokitteli koirarotuja 1700-luvun puolivälissä. Tässä listauksessa oli jo 35 eri rotua, mutta jo vuonna 1791 Encyclopaedia Britannica käsitti viisi koiraryhmää: paimenkoirat, spanielit, ajokoirat, vinttikoirat ja bulldoggit. Tulevissa luokitteluissa kiinnitettiinkin jo enemmän huomiota käyttäytymiseen ja pään sekä leuan muotoihin. Viktoriaanisella ajalla koiranäyttelyistä alkoi tulla yleisiä ja rotuja piti jaotella myös harrastuksen vuoksi. Ensimmäinen varsinainen näyttely järjestettiin Englannissa vuonna 1859 ja se oli avoin vain pointtereille ja settereille.

1873 perustettiin maailman ensimmäinen kenneljärjestö, Englannin The Kennel Club, jonka ensimmäisiä tavoitteita oli kontrolloida ja valistaa koirakasvattajia. Muun muassa sukutaulujen julkaiseminen oli yksi tärkempiä tehtäviä uudelle järjestölle ja tätä varten jokaiselle koiralle piti keksiä yksilölliset nimet. Rotumäärä kasvoi nopeasti vuoden 1874 neljästäkymmenestä vuoteen 1920, jolloin rotuja oli jo 84. Vuonna 2003 Englannin Kennel Club on hyväksynyt 201 eri rotua.

Katso lisää muista kennelmaailman organisaatioista muualta tämän otsikon alta.