Meillekö koira?

pentuKun koiran hankkiminen tulee ajankohtaiseksi lähdetään usein tänä päivänä hakemaan tietoa internetistä. Tämä sivusto sai alkunsa siitä, ettei googlettamalla sana KOIRA löytynyt mitään encyclopediatyyppistä sivustoa, joka esittelisi koiran eläimenä.  Jotta voisimme tarjota koiralle onnellisen elämän, meidän täytyy ensin ymmärtää millainen eläin se on ja miten se hahmottaa maailman. On ensisijaisen tärkeää pohtia ennen eläimen hankintaa mitä se vaatii ja millaisista oloista sen hankkii.

Tämän sivuston tavoite on tuoda lisää informatiota helppolukuisesti koiran hankintaa pohtiville, kasata kiinnostavat linkit yhteen paikkaan, tarjota näkökulmia eri ammattilaisilta ja valottaa kiinnostuneille millaista elämä on ihmisen vanhimman kumppanin kanssa.

Tärkeintä on kuitenkin se, että koiran hyvinvointiin vaikuttaa moni tekijä ja meidän tulisi kaikkien olla omista valinnoistamme tietoisia. 

Koiraa hankkivalle on olemassa paljon kirjallisuutta, johon kannattaa tutustua lähemmin. Tälle sivustolle on kerätty yhteen vain pintaaraapaisu kaikesta, mikä koskee koiraa.

Aiotko hankkia koiran?

Koiran hankkiminen merkitsee 10—15 vuoden sitoutumista. Se ei saa koskaan tapahtua päähänpiston tai vain lasten toiveiden perusteella. On yhdessä selvitettävä, mitä koiran ottaminen käytännössä merkitsee.

Koirasta aiheutuu paljon vaivaa, ja siitä huolehtiminen vaatii aikaa joka päivä. Sitä on ulkoilutettava useita kertoja päivässä, satoi tai paistoi, sen on saatava ystävällistä ja johdonmukaista tapakasvatusta ja sen kanssa on leikittävä. Koiran hoitoa ei voi jättää lasten vastuulle. Koirankarvat ja kuraiset tassunjäljet kuuluvat luontaisetuna koiranomistajan kotiin.

Koiran hankintahinta on aina vain pieni osa koiranpidon kuluista. Koira ei elä pelkillä ruuantähteillä. Se on lisäksi rokotettava, sen on saatava eläinlääkärin hoitoa tarvittaessa ja se on ehkä vietävä maksulliseen hoitolaan lomamatkojen ajaksi.

Vilkkaan pennun aikuistuminen voi kestää pari vuotta. Riehuminen ja mahdollinen tuhovimma eivät olekaan osoitus luonneviasta – eivätkä syitä luopua koirasta ”pitovaikeuksien” takia. Se on merkki siitä, että koirasi kaipaa enemmän toimintaa, seuraasi ja aikaasi.

Et kai aio päästä kaikesta vaivannäöstä antamalla koiran asua häkissä pihan perällä? Siinä tapauksessa älä ota koiraa. Myöskään parveke ei ole koiran säilytyspaikka, ja koiran säilyttäminen kuljetushäkkiin teljettynä on kielletty.

Koira ei ole esine, joka voidaan hankkia muodin vuoksi tai hienon ulkonäön perusteella, eikä se ole leikkikalu, joka otetaan esille silloin kun huvittaa. Koiran pitää saada olla ihmisten seurassa silloin, kun isäntäväki on kotona.

Harkitessasi koiran hankkimista tutustu koirakirjallisuuteen ja internetsivuihin mahdollisimman monipuolisesti ja kysele lisätietoja asiantuntijoilta.

leikki14

Koiran hankinta

Älä valitse koiraa pelkän ulkonäön perusteella. Ota ensin selvää kunkin rodun luonteesta, liikunnantarpeesta ja toiminnanhalusta, metsästysvaistosta, rotukohtaisista sairauksista, turkinhoidon työläydestä ynnä muusta. Suomessa on yli 200 koirarotua. Sekarotuisenkin pennun vanhemmista pitäisi yrittää ottaa selvää, jotta sen ominaisuuksia voisi ennakoida.

Pentua ei saa erottaa emostaan ennen seitsemän-kahdeksan viikon ikää. Koiran kaupasta tai luovutuksesta pitää aina tehdä kirjallinen sopimus. Älä osta pentua, jota et saa tavata emonsa kanssa sisällä niissä tiloissa, joissa se on siihen asti muutenkin elänyt. Muuten voi olla, että pennun emo joutuu elämään pennuntekokoneena kammottavissa oloissa, ja lisäksi voit saada itsellesi sairaan koiran.

(Lähde: Suomen Eläinsuojeluyhdistystenliitto SEY )

Hanki tietoa

Mitä enemmän tietoa hankit asioista, sitä paremmin pystyt ymmärtämään, hoitamaan ja opettamaan koiraasi. Internet tulvii koira-asiaa, ja koirakirjoja ja -lehtiä saat kirjastoista, kioskeilta, kirjakaupoista ja kennelyhdistyksiltä.

Hyvä paikka aloittaa lisätiedon hankinta on Kokonaisvaltaisen koiranjalostuksen tuki ry:n laatima Koiranhankintaopas.

Tutustu myös Suomen Kennelliiton Koiranomistajan peruskurssiin. Se on Kennelliiton kokoama nettikurssi kaikille koiran hankintaa harkitseville tai koiran jo omistaville. Sivusto sisältää yli 80 artikkelia koiranhankinnasta ja -omistamisesta, koiranomistajan testin sekä rotutestin rotuesittelyineen.

Kurssi sisältää perustiedot muun muassa koiran käyttäytymisestä, hoidosta ja terveydestä. Laadukkaan materiaalin ovat toteuttaneet koira-alan ammattilaiset. Mukana sisällön tekemisessä ovat olleet muun muassa eläintenkouluttajat Tuire Kaimio ja Tommy Wirén.

Koiranomistajan peruskurssin nettisivuilla voi myös tehdä kaksi koira-aiheista testiä. Koiranomistajan testi sisältää materiaalista koostettuja kysymyksiä ja siitä voi tulostaa itselleen todistuksen. Rotutesti taas auttaa koirarodun valinnassa. Rotutestin ehdottamiin rotuihin voi tutustua tarkemmin rotuyhdistysten tekemien esittelyjen avulla. Sivusto sisältää noin 150 rotuesittelyä.

Kurssi on maksuton ja kaikille avoin.

www.koiranomistajanperuskurssi.fi

 

 

Mainokset