Loishäädöt

koiruus12ULKOLOISET

Ulkoloisista yleisin on täi. On hyvin todennäköistä, että jossain vaiheessa sinäkin tulet tekemään tuttavuutta tämän ötökän kanssa. Täin valta-aikaa on syksy ja talvi. Jos koirasi alkaa rapsutella itseään normaalia enemmän ja vaikuttaa siksi kärsimättömältä, kannattaa tarkistaa onko se saanut täitartunnan. Eläin kaupoissa myydään täikampoja (pieni, hyvin tiheä metallikampa) jolla voit tarkistaa asian. Kampaa koiraa kuonon ja korvien ympäriltä (täiden mieluisin asuinpaikka) ja tutki saaliisi suurennuslasilla valkoisen paperin päällä. Pienet vinhasti heiluvat jalat kuuluvat millin pituiselle täille.

Miten päästä moisista eroon? Helpoimmalla pääset, kun ostat apteekista nestemäistä tarkoitukseen valmistettua nestemäistä Frontlinea. Aine on pakattu pieneen ampulliin, jotka pakkauksen ohjeen mukaan laitetaan koiran iholle, josta aine imeytyy verenkiertoon ja tappaa täit nopeasti. Eläinlääkäriltä saatava Stronghold tappaa niin ulko- kuin sisäloisetkin, joten sitä voi käyttää matokuurin asemasta.

MUISTA, ETTEI COLLIESUKUISILLE KOIRILLE (HUOM SEKAROTUISET COLLIET)  SAA KOSKAAN ANTAA ELÄINLÄÄKÄREIDEN KÄYTTÄMÄÄ TÄIPIIKKIIÄ (IVOMEC). VALMISTE SAATTAA OLLA COLLIESUKUISILLE KOIRILLE HENGENVAARALLINEN. Yleensä eläinlääkärit tietävät tämän, mutta omistajan on aina oltava tarkkana mitä koiralle annetaan.

Täi tartunnan voi myös ennalta ehkäistä. Apteekista saa Program-merkkistä valmistetta, joka estää täiden kehittymisen koirassa.

Voit joutua tutustumaan myös punkkeihin. Näiden poistamiseen saat apteekista tai lemmikkieläinkaupasta ns. punkkipihdit (tavalliset pinsetitkin käyvät), joilla punkki poistetaan varovasti kiertämällä sitä ympäri. Jos punkin etupää jää koiraan, se voi aiheuttaa paikallisen tulehduksen. Puhdista alue betadinella. Vanhat konstit kuten voi punkin ympärillä voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkiksi voi tukehduttaa punkin ja iho tulehtuu. Punkkitorjuntaan on olemassa oma kaulapantamallinen Scalibor.

Nenäpunkki on nykyään melko yleinen koiralla ja aiheuttaa rykimistä, niistämistä ja aivastelua. Nenäpunkin häätämiseen saa lääkkeet vain eläinlääkäriltä. Näitä on mm. Millbemax, Interceptor tai Stronghold.

Hirvikärpänen on lähes punkin kokoinen ja muistuttaa sitä ulkonäöltään. Ötökällä on kuitenkin siivet selässään, jotka se tiputtaa löytäessään sopivan isännän. Metsässä liikkuessa niitä voi olla hiuksissa, vaatteissa yms. Onneksi hirvikärpäset ovat kiusallisia, mutta kuitenkin harmittomia. Ne eivät kykene käyttämään koiraa tai ihmistä lisääntyäkseen, joten aikansa harhailtuaan tipahtavat pois.

SISÄLOISET

Pentuna:

Pentu on jo saanut useamman matokuurin yleensä kasvattajalla. Madota itse pentu ensimmäisen kerran n. 12 viikon iässä hiukan ennen ensimmäisiä rokotuksia. Pennulle on hyvä antaa matokuuri aina puolen vuoden ikään asti kerran kuussa, seuraavaksi yhden vuoden iässä.

Aikuisena:

Kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Tarvittasessa useamminkin. Vanhempana hyviä merkkejä ovat mm. Lopatol ja Axilur. Kannattaa silloin tällöin myös vaihtaa matolääkkeen merkkiä eikä käyttää aina samaa valmistetta.

Mainokset