Harrastuskoirat

Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Ne ovat myös tilaisuuksia, joissa samanhenkiset koiraharrastajat tapaavat toisiaan. Koiranäyttelyt ovat erinomaisia paikkoja uusille ja vanhoille koiraharrastajille tai vasta koiran hankintaa suunnitteleville nähdä erilaisia koirarotuja.

Agility

Agility eli koirien esteratakilpailu on laji, jota voi harrastaa kuka tahansa. Se on avoin kaiken rotuisille koirille, myös sekarotuisille. Agilityssä menestyminen edellyttää koiralta yhteiskuntakelpoisuutta, hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ja ennen kaikkea hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa. Koirat jaetaan agilityssä kilpailtaessa kolmeen tasoluokkaan.

agsa

Toko

Tottelevaisuuskoe eli TOKO. Koulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa.

PK-lajit

Palveluskoirakokeet on kehitetty käyttökokeiksi, joissa tarkistetaan koiran kyky omaksua sille annettu koulutus sekä koulutuksen avulla esille saadut ominaisuudet, joiden avulla se selviytyy kokeen vaatimuksista. Koska läheskään kaikki palveluskoirarotuiset koirat eivät voi olla työkoiria vaan suuri osa myös jalostukseen käytettävistä koirista elää tavallisina kotikoirina, käyttökokeet ovat hyvä keino tarkistaa koiran soveltuvuus palveluskoiratehtäviin ja havaita sen mahdollisesti periytyvät ominaisuudet. Palveluskoirakokeita ovat käyttäytymiskoe, jälkikokeet, hakukoe, viestikoe, etsintäkoe, suojelukokeet, pelastuskoirakokeet, valjakkohiihto ja opastuskoe.

brtsupaim

Paimennus

Tavallisimmin paimenkoiria käytetään esimerkiksi lampaiden, nautojen, porojen ja siipikarjan paimentamiseen. Paimenkoirat työskentelevät aina ihmisen kanssa yhdessä. Hyvä paimenkoira pystyy kuitenkin hakemaan kauempaakin laitumelta ilman ohjaajan jatkuvaa ohjausta. Eri rotujen paimennusominaisuudet näkyvät eri tavoin ja painotuksin. Toiset rodut voivat esimerkiksi ohjata eläimiä edellään ja toiset kokoavat ja pysäyttävät lauman.

Koiratanssi

Koiratanssikilpailuissa ohjaaja ja koira suorittavat tuomarin arvosteleman ohjelmakokonaisuuden musiikin tahdissa. Ohjelman tulee huomioida koiran erityisominaisuudet ja ilmentää koirakon positiivista yhteistyötä. Kilpailulajeja koiratanssissa ovat vapaatanssi (freestyle), seuraaminen musiikin tahdissa (heelwork to music) sekä erikoiskilpailut. Kilpailuluokkia on kolme: alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka.

Dogfrisbee

Koirafrisbee on harrastus, joka sopii kaikille koirille rotuun, kokoon, ikään ja taustaan katsomatta. Kansainvälisestikin kilpailla saavat kaikki koirat (myös sekarotuiset ja rescue-koirat). Suuri osa koirien omistajista on varmaan harrastanut koirafrisbeetä mökillä tai takapihalla. Lajissa tärkeää on hauskanpito ja hyvä meininki. Koirien hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota ja harjoittelemisen täytyy olla koiralle kivaa leikkiä. Rento meininki ei kuitenkaan estä tavoitteellista harjoittelua. Koirafrisbee jakautuu useampiin eri lajeihin, mutta Suomessa tällä hetkellä treenataan lähinnä freestyleä, joka on temppuilua koiran ja frisbeiden kanssa.

Rallytoko

Rally-toko on hauska harrastus, jota voi harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset! Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin hännät heiluen. Rally-tokossa on kilpailuissa neljä tasoluokkaa, joista alokasluokka suoritetaan remmissä ja avoin, voittaja- ja mestariluokka vapaana. Jokainen koirakko saa radalle lähtiessään 100 pistettä ja tuomari vähentää pisteitä jokaisesta huomaamastaan virheestä.

Canicross ja muu vetolajit

Koirajuoksu, jota kansainvälisesti kutsutaan termillä “canicross” tulee Euroopasta. “Cross” sanalla viitataan maastoon (cross country) ja ”canicross” on liikkumista maastossa koiran kanssa. Koirajuoksu tuo valjakkourheilun kaikkien koirarotujen ja -harrastajien ulottuville. Koiran koko ja vetokyky eivät ole ratkaisevimmassa asemassa, kun startataan koirajuoksukisaan; koirakko etenee radalla pääasiassa sitä vauhtia kuin mitä juoksija koiran perässä pystyy ylläpitämään. Perinteisestä valjakkoajosta kehitetty sulanmaan kärryajo sekä taakanveto ovat saavuttamassa lisää suosiota myös Suomessa.

koiruus10

Vesipelastus – Vepe

Vesipelastuskokeiden tarkoituksena on pitää yllä erityisesti landseer- ja newfoundlandinkoirarotuisten koirien pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Kokeella testataan koiran fyysistä kuntoa ja kykyä toimia vedessä. Kokeen tarkoituksena on myös kehittää vesipelastuksen harrastajia ja heidän yhteistoimintaansa, lisätä tietoa koiran koulutuksesta ja sen soveltuvuudesta pelastustoimintaan vedessä sekä testata koiran rodunomaisia taipumuksia.

Puuttuuko listasta oma harrastuksesi? Laita siitä meille esittely: kesykoira@sportti.zzn.com

Mainokset