Haavan hoito

Koira saa haavoja tapaturmaisesti tai leikkauksissa. Varsinkin haavat, joihin liittyy tulehdus ja laaja kudostuho, aiheuttavat verenvuotoa, kipua ja elimistön toiminnan häiriöitä.

Haavat voivat olla hiertymiä, viiltoja, repeämiä, pistoja ja ruhjeita. Jotkut haavaumat kehittyvät hitaasti, kuten vierasesineen aiheuttama vaurio silmän kovakalvolla.

Koiran haavanhoito ei juuri eroa ihmisen hoidosta. Sen tärkeitä osia ovat

  • Verenvuodon tyrehdyttäminen
  • Huolellinen puhdistus mukaan lukien lian ja kuolioituneen kudoksen poistaminen
  • Tarvittaessa tulehdusnesteen kanavoiminen pois haavasta
  • Haavan sitominen tai sulkeminen esimerkiksi ompelemalla

Jos haava on niin vakava, että koira on vaarassa mennä shokkiin, se pitää viedä eläinlääkärille heti, kun pahin verenvuoto on saatu hoidettua.

Koiran pienet ja pinnalliset haavat voi hoitaa itse puhdistamalla ja sitomalla.

Hoitamaton haava on erinomainen bakteerien kasvualusta. Infektiolle herkistää haavan likaisuus ja se, ettei erite pääse siitä ulos. Pistohaava on erityisen vaarallinen tästä syystä.

Kuinka verenvuoto tyrehdytetään

Aseta vuotavan haavan päälle painetta. Käytä sidettä, pyyhettä, mitä tahansa puhdasta kangasta tai hätätilanteessa kättä. Pidä paine paikallaan, kunnes verenvuoto loppuu. Pidä silmällä, ettei se ala kohta uudelleen. Jos näin käy, yritä vähentää alueen verenkiertoa painamalla kohtia, joista valtimot tuovat sille verta. Jos vuoto on näin paha, kannattaa yrittää samalla järjestää kuljetusta eläinlääkäriin. Käytä kiristyssidettä ainoastaan, jollei mikään muu auta.

Kuinka haava puhdistetaan

Vain likaantunut haava kannattaa puhdistaa. Paras puhdistusaine on ruumiinlämpöinen puhdas vesi, jolla vuotamatonta haavaa huuhdellaan. Vahvoja desinfektioaineita ei saa käyttää. Niiden suhteen käy sama sääntö kuin limakalvoille pantaville aineille: älä käytä kemikaaleja, joita et panisi omaan silmääsi.

Jos haavassa on soraa tai roskia, ne pitää poistaa huolellisesti. Vakavimmissa tapauksissa tämä on eläinlääkärin työtä. Hän poistaa vammoista myös kuolioituneen kudoksen, kuten irralliset ihon kappaleet. Koiran rauhoitus tai nukutus voi olla tarpeen tätä varten.

Pinnalliset hiertymät voivat vaatia säännöllistä suihkuttamista, joka poistaa niistä tulehduseritettä ja kuolioitunutta kudosta.

Kuinka haava suljetaan

Koiran haavan sulkemisessa on se ongelma, että utelias koira haluaa avata sen itse. Tämän takia sidokset ovat usein vain ensiapua varten. Hyvin rakennettu liimaside pysyy toki paikallaan, kun koiralle pannaan kauluri ja haavan raapiminen estetään. Tällaista koiraa ei voi päästää muiden koirien joukkoon.

Haavan sulkeminen ompeleilla on eläinlääkärin tehtävä. Jollei käytetty lanka ole itsesulavaa, ompeleet poistetaan yleensä noin viikon kuluttua.

Jos haava on syvä ja muodostaa taskun, eläinlääkäri saattaa neuloa sen umpeen, mutta jättää haavan reunaan putken, jonka kautta tulehduserite pääsee valumaan. Hän antaa erikseen ohjeet putken hoidosta ja poistosta.

Huomio: tämän sivun tarkoitus ei ole rohkaista ihmisiä hoitamaan omia kotieläimiään, jos eläinlääkärin apu on tarpeen, vaan tarjota tietoa eläimien terveydestä ja sairaudesta eläinlääkärin neuvojen täydennykseksi.

(Lähde: Dr.Mouse)

Mainokset